وابستگی و انواع آن
مقدمه
یکی از مواردی که باعث می شود شما را از به دست آوردن موفقیت ها در زندگی دور سازد، وابستگی می باشد که در اصل نوعی باور ذهنی است و بر طبق آن فرد بر این باور است که همه حس خوب و آرامشش در زندگی به شکل کامل در گرو حضور افراد یا یک سری شرایط و موقعیت های خاص می باشد. تجربه وابستگی در هر فرد ممکن است خفیف یا شدید باشد، در حالت خفیف بودن فرد تا مدتی کوتاه حس پوچی، ناراحتی، نا امیدی و سرخوردگی را احساس خواهد کرد، اما در نوع شدید وابستگی، فرد به قدری دچار رنجش و نا امیدی در دراز مدت می گردد که علاوه بر ضربه زدن به روحیه خود، به جسمش هم ضربه زیادی را وارد خواهد کرد. این ضربه به جسم می تواند به قدری خطر ساز باشد که با پایان دادن فرد به زندگیش همراه شود. در ادامه مطالب درباره وابستگی و انواع آن به بررسی بیشتری خواهیم پرداخت.
انواع وابستگی عاطفی
1-وابستگی عاطفی به خانواده
متاسفانه وابستگی عاطفی به خانواده، معایب زیادی را به همراه خواهد داشت از آن جمله که بچه ها به رشد و استقلال فکری نخواهند رسید و از محیط بیرون و روابط با افرادی که در چارچوب خانواده نیستند ترس فراوانی دارند و تنها در محیط خانواده رشد می کنند و در اصل خانواده مانند نوعی زندان عمل می کند. افرادی که در این خانواده هستند، رفتار های عجیبی از خود نشان داده که انگار همیشه چیزی خطرناک در کمین اعضای خانواده است و باید از آن دوری کنند و تنها صمیمیت و همبستگی را در بین اعضای خانواده خود می دانند. این افراد از رویایی با چالش بزرگ اجتماعی از فضای بیرونی در هراس خواهند بود. در ضمن به هیچ عنوان اعتماد به نفس در این خانواده تقویت نخواهد شد.
2– وابستگی عاطفی زوج ها
در این نوع وابستگی، زن یا مرد به قدری به هم وابسته می شوند که نبود هر کدام بسیار عذاب آور خواهد شد و فرد احساس می کند اگر شریک زندگیش را از دست دهد، زندگی او هم بزودی به پایان خواهد رسید و در نتیجه همیشه از این ماجرا ترس و وحشت فراوانی دارد. در اصل شریک زندگی خود را سپر بلا می داند و برای مقابله با هر گونه ترس او را به عنوان یک محافظ قوی فرض خواهد کرد که در زندگی پشت و پناهش خواهد ماند. اما باید بگوییم که این تصور به طور کلی اشتباه خواهد بود. زیرا وابستگی شدید عاطفی زوجین حس حسادت ورزیدن و اطاعت بی چون و چرا را به وجود خواهد آورد و به جای قوی شدن روابط عاطفی باعث ویرانی زندگی زوجین خواهد شد.
3– وابستگی عاطفی به محیط اجتماعی
در این نوع از وابستگی موقعیت به وجود آمده می تواند بسیار مخرب و ویرانگر باشد، به این صورت که فرد برای کسب کردن تایید جمع ممکن است به کار چاپلوسی روی آورد یا به کلی نامرئی گردد. در وابستگی عاطفی به محیط اجتماعی، فرد وابسته حس بر این قضیه را دارد تا دیگران را حتی بیش از خودش راضی نگه دارد. درضمن یک خصوصیت مهم فردی که وابستگی عاطفی به محیط اجتماعی دارد این است که دوست ندارد با تایید یا مخالفت فردی روبرو شود.
چرا وابستگی اتفاق میوفته؟
یکی از مهم ترین علت شکست هایی که ما در زندگی برایمان اتفاق می افتد، همین وابستگی ها خواهد بود و علت آن بر می گردد به وابستگی هایی که داشتیم. علت وابسته شدن ما شاید این باشد که به تنهایی نمی تواند و برای زندگیش احتیاج به پشتیبانی دارد.
شخص وابسته در این خیال است که بدون وابستگی به کسی حالش خوب نمی شود و یا در کارش موفق نخواهد بود. برای این که بخواهد اقدامی در زندگی انجام دهد و تغییراتی به وجود آورد، احتیاج به کمک و وابسته بودن به اشخاص است. بهتر است این را خوب در ذهن خود فرو کنید، من برای ادامه زندگی و کسب موفقیت در زندگی وابسته کسی نخواهم بود و خودم می توانم به شکل مستقل در زندگی شخصیم تصمیم بگیرم و شاد زندگی کنم و شاد بخندم، برای خرید کردن و انجام کار های شخصیم احتیاجی به فرد خاصی ندارم و تنها راه مستقل بودنم عدم وابستگی به افراد دیگر خواهد بود. اگر تنها هستی و تنها زندگی می کنی، می توانی مستقل باشی و به کسی وابسته نباشی تا در مسیر زندگی خود به خواسته هایت برسی.
وابستگی سالم
در این نوع از وابستگی 2 طرف یکدیگر را فراموش نخواهند کرد و برای نیاز ها و خواسته های یکدیگر ارزش و احترام قائل هستند. در این مدل از انواع وابستگی، 2 طرف محبت و دوست داشتن را به یکدیگر تقدیم می کنند.
وابستگی ناسالم
در این مدل از وابستگی، سعی تلاش بر این قضیه دارد که طرف مقابل خود را تحت کنترل و طاعت خود در آورد و در اصل یک جورایی در وجود خود احساس تنهایی خواهد داشت. در اصل در این نوع رابطه هر تحقیری را از سمت مقابل خود دریافت می نماید.
بیماری وابستگی چه علامت هایی دارد؟
اگر آن چنان مجذوب کسی شده اید که احساس می کنید بدون این فرد ادامه زندگی میسر نخواهد بود، پس بهتر است بگوییم که دچار بیماری وابستگی شده اید. افرادی که وابسته هستند، تنهایی را نمی توانند قبول کنند و همه مسئولیت های زندگی را به دوش دیگران می اندازند. این مدل از افراد حتی برای تصمیمات دیگر در زندگی وابسته تایید دیگران هستند و خود به تنهایی کاری انجام نمی دهند.
برای رهایی از وابستگی چه کار هایی انجام دهیم؟
عزت نفس خود را بالا ببرید
1-یکی از راه های رهایی از وابستگی، بالا بردن عزت نفس است. به این صورت که همواره بر روی نکات مثبت فکر کنید تا در کار ها موفق شوید.
2- نه گفتن را یاد بگیرید و به خواسته های خودتان توجه نمایید.
3- سعی در تغییر خود نداشته باشید و به نظر خودتان احترام بگذارید. از خود مراقبت و تصویر مثبتی در ذهن داشته باشید.
انجام این موارد یاد شده باعث می شود عزت نفس شما بالا رود و به مرور از وابستگی رهایی یابید.
جمع بندی
وابستگی باعث می شود که ما از مسیر رسیدن به موفقیت ها دور شویم و همین امر سبب شکست شدید در زندگی ما خواهد شد، تا جایی که حس نابودی در تمام امور به ما دست خواهد داد و مایوس و ناامید خواهیم شد. سعی کنید با تقویت روحیه خود و موارد ذکر شده در متن مقاله آن قدر عزت نفس خود را بالا ببرید که از وابستگی به چیزی رهایی یابید و این تنها با تمرین کردن و عملی ساختن موارد یاد شده خواهد بود. کارگاه آموزشی خلق ذهن استاد نازنین مرادی می تواند تاثیر بسیار مثبتی در این زمینه برای شما به همراه داشته باشد.
منابع و ماخذ
بررسی انواع وابستگی و ویژگی های هر کدام
روانشناسی وابستگی
دیدگاهتان را بنویسید