اختلال وسواس فکری عملی یا ocd چیست؟
وسواس فکری عملی یا ocd یک نوع اختلال مهم در رفتار فرد می باشد. در این نوع از اختلال فرد حس بسیار ناخوشایند همراه با استرس فراوان دارد و این احساس که شاید این کار را انجام نداده است، به او بارها دست خواهد داد، در نتیجه وسواس فکری تبدیل به عملی خواهد شد و فرد در تلاش برای انجام دادن آن کار بارها به شکل تکرار بر خواهد آمد. اختلال وسواس گاهی پایه ارثی یا ژنتیکی خواهد داشت. اما حوادث بد بین روابط خانوادگی یک نوع احساس ناخوشایند در فرد ایجاد خواهد کرد و این حس در فرد باعث می شود که وسواسش وخیم تر و جدی تر از قبل گردد. افرادی که دچار وسواس فکری هستند، رنج بسیاری تحمل می کنند و به ناچار برای کنترل رفتار خود، کار های تکراری را زیاد ادامه می دهند که این مشکل بسیار بزرگی خواهد بود که گریبانگیر این افراد خواهد شد. در ادامه مطالب درباره اختلال وسواس فکری عملی یا ocd به بررسی بیشتری خواهیم پرداخت.
وسواس فکری عملی چه مشکلاتی برای فرد ایجاد می کند؟
در وسواس فکری که نوعی اختلال روانی به شمار می آید، زندگی فرد مختل و دچار مشکلات شدیدی می گردد، به طوری که کار را مکرر تجربه می کند یا نیاز به انجام دادن عمل خاصی به شکل مکرر پیدا خواهد کرد. به طوری که در روز بارها قفل درب خانه را می بندد یا بارها حس می کند دست هایش کثیف است و باید شسته شود و این کار را به شکل مکرر و بدون وقفه انجام می دهد که نوعی حس ناخوشایند و به شکلی عصبی در فرد دیده خواهد شد.
گاهی اوقات درجه شدت این وسواس ها در افراد مختلف تا حدی زیاد می شود که زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر منفی قرار خواهد داد. به طوری که بیشتر از یک ساعت در روز را فرد صرف پرداختن به همین اعمال تکراری و وسواس خواهد کرد. توجه به این نکته دارای اهمیت است که این شدت وسواس در افراد بزرگسال باعث می شود آن ها متوجه شوند که نوع رفتارهایی که دارند اصولی و منطقی نیست، در نتیجه با اختلال اضطراب و فشار زیاد به همراه افزایش خطر خودکشی مواجه خواهند شد.
وسواس فکری دارای چه علائمی می باشد؟
همان طور که توضیح دادیم کوچکترین کاری که به شکلی مکرر تکرار شود، نوعی وسواس به شمار خواهد آمد، با مثالی موضوع را روشن تر خواهیم کرد.
این که همیشه فکر کنید گاز و شعله حرارتی آن باز مانده و در تلاش باشید تا زیر گاز را قطع کنید. اما زمانی که این کار انجام شد، درون خود این حس را داشته باشید که شاید گاز باز است و بسته نشده و مجدد به آشپزخانه رجوع کنید و زیر گاز را چک نمایید. به طوری که این کار را با اصرار و پافشاری بر اعصاب خود آن قدر تکرار کنید تا از این کار خسته و درمانده شوید.
مثالی دیگر: همیشه از دست دادن با افراد دوری کنید و با خود این باور را داشته باشید که ممکن است دست های فرد کثیف و آلوده باشد و در نتیجه دچار نوعی وسواس فکری هستید که در ذهن خود آن را عملی خواهید کرد و از این کار دوری خواهید نمود.
در وسواس عملی، شما مجبور به انجام آن کار خواهید شد و کار را به شکل تکرار شونده ادامه خواهید داد. مانند چیدن قوطی در جهت خاص.
در بحث کارگاه خلق ذهن جدید، افراد به دنبال این مسائل هستند که برای رفع وسواس فکری عملی چه اقداماتی باید انجام دهند؟
در پاسخ به این سوال ابتدا از یک روان شناس برای حل این موضوع کمک بگیرید. او با ارائه ی راهکارهای مناسب به شما کمک خواهد کرد.
در بحث وسواس فکری اگر شدت و میزان افکار بالا باشد، به طوری که روند و ادامه زندگیتان را دچار مشکل کند، فرد بیمار شده و دچار وسواس فکری می باشد.
با ذکر مثالی موضوع را بیشتر روشن خواهیم نمود. فردی برای دیدن و عیادت یکی از بستگان خود به بیمارستان رفته، اگر پس از بازگشت از بیمارستان فقط 1 بار لباس های خود را ضدعفونی و شست و شو دهد، دچار وسواس فکری نشده و این عمل را از روی احتیاط و اطمینان خاطر انجام داده است. اما اگر پس از آمدن از بیمارستان به مدت چند روز عمل ضدعفونی و شست و شو لباس خود را ادامه دهد، دچار وسواس فکری شده است.
جمع بندی
وسواس نوعی بیماری و مشکل روانی می باشد که می تواند افراد مختلفی را در زمینه های مختلف درگیر کند. هر فردی ممکن است روی یک چیزی وسواس پیدا کند و در نتیجه ادامه روند زندگی را برای خود و حتی دیگران مشکل و دچار اختلال کند. وسواس یک بیماری عصبی است که در افراد مختلف در سنین مختلف ظهور پیدا می نماید و فرد برای درمان این نوع بیماری به ناچار از روان پزشک در خواست کمک خواهد کرد و دکتر پس از بررسی علل اصلی وسواس در افراد، به درمان فرد و راحت شدن از شر بیماری وسواس کمک و راهنمایی بسزایی خواهد نمود.
منابع
اختلال وسواس فکری و عملی چیست ؟
بررسی علل ،انواع و علائم اختلال وسواس فکری عملی
دیدگاهتان را بنویسید